Реновираната на Градска художествена галерия в Пловдив  спечели специална награда

...
Реновираната на Градска художествена галерия в Пловдив  спечели специална награда
Коментари Харесай

Реставрираната Градска галерия с приз от “Български архитектурни награди 2022”

Реновираната на Градска художествена изложба в Пловдив  завоюва специфична премия на „ Българските архитектурни награди 2022 ”. Церемонията бе през вчерашния ден в столицата. Проектът е на “Арко Тийм ” с авторски колектив арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Иван Костадинов и арх. Ангел Чуруков. Сградата е издигната през 1881 година за Девическо учебно заведение и през днешния ден има статут на недвижима културна полезност. Фасадите са реставрирани в истинския им тип. По остарели фотоси са открити цветовете на постройката. След точно снимане на дървената дограмата са направени точни копия от същия материал. Особено внимание е отделено на възобновяване на компрометираната мазилка и орнаментите.
Прочетете още
“Карин дом ” и Централна минерална баня “Банкя ” получиха огромните награди в четвъртото издание на състезанието, проведен от Камарата на архитектите в България.  Наградените в състезанието планове по традиция се предлагат за влиятелните европейски награди за модерна архитектура “Мис ван дер Рое ”.



“Карин дом ” във Варна, построена по план на Unas Studio след извоюван интернационален конкурс, е издигната за да се сътвори център за обществена рехабилитация и интеграция на деца със специфични потребности и техните фамилии. „ Карин дом ” е пространство с напълно налична среда в синхрон с детските усещания, където децата се усещат като вкъщи.   

За първи път в границите на състезанието бе присъдена огромна премия за запазване на културно-историческото завещание. Отличието получи планът за реституция на Централна минерална баня “Банкя ”, направен от екипа на „ Георгиев Дизайн Студио “. Призът бе връчен от основния проектант на Столична община Здравко Здравков и шефа на НИНКН арх. Петър Петров. Банята е построена сред 1907–1911 година и е оповестена за недвижима културна полезност. Сградата е незабравим представител на архитектурата от началото на ХХ век. Целта на плана е консервация, реституция и социализация на историческата постройка като спа център. Водещ принцип при проектирането и осъществяването е съхранението на истинския образ на старинното здание. 

В рамките на състезанието бяха връчени няколко специфични оценки. Четири от тях са в категорията за ново строителство, а други четири са за запазване на недвижимо културно завещание.

Четирите специфични награди в категорията за запазване на наследството са за Двореца на културата и спорта във Варна, реставрацията на Градската художествена изложба в Пловдив, реставрацията на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София, огромната мелница в Балчик. Поощрителна премия получиха вложителите, възстановили Попбрайковата къща в Карлово Михаил Заимови за отговорно отношение  към архитектурната полезност с внимание към достоверността на всеки подробност.

От името на КАБ бяха връчени две награди за изцяло творчество на акад. арх. Георги Стоилов и проф. арх. Тодор Кръстев. 

Близо 40 проекта участваха в четвъртото издание на състезанието “Български архитектурни награди ”. Те бяха разграничени в две категории – 22 планове за ново строителство и 17 за запазване на културно-историческо завещание. Това е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който подтиква положителните практики и качествените творби на архитектурното изкуство. 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР